Svindel på nett
Dating-svindel - unngå å bli lurt når du sjekker på nett.

Dating-svindel - hvordan du unngår å bli lurt når du sjekker på nettet.

Mange blir svindlet, men det er ikke farlig å sjekke på nett.

Det er snakk om å bruke hodet fornuftig, samtidig som man ikke må bli så redd og skeptisk at alle sjansene glipper. Men som ellers i livet så gjelder de vanlige reglene: hvis noe virker for godt til å være sant, så er det sannsyligvis noe muffens.

Denne dokumentaren fra NRK om svindel er veldig bra! Der ser du hvordan svindlerne opererer, og hvordan de får deg til å sende masse penger til kriminelle organisasjoner.

Samtidig så må man tenke på at personer fra andre land ser ting forskjellig fra oss trauste nordboere, så ikke avvis alt som svindel! Jeg er selv gift med en nydelig og snill og seriøs jente fra et annet land (Brasil), og jeg møtte henne på nett. Mange ville nok automatisk tenkt at en sånn profil var for god til å være sann, men det er nettop sånn man går glipp av mulighetene også. Tenk litt og søk litt på nett før du gjør for mye som du kan angre på. Men ikke la det ødelegge gleden, for det er mye bra personer også! Det gjelder bare å bruke energien på de rette personene.

Det som kjennetegner den klassiske datingsvindel er personer som ber om penger. Kontaktannonser fra Russland, Polen, Filipinene og mange afrikanske land er desverre sterkt reprensentert blant disse. Først så trenger de penger til flybillett for å besøke deg. Deretter så skjer det alltid noe... de behøver penger til visum eller bestikkelser, og når de endelig er på vei til deg så skjer det alltid en ulykke på vei til flyplassen. Det kommer gjerne en mail fra en "lege" på et lugubert hospital, og behandlingen koster selvsagt masse penger. De spiller på følelsene til oss naive nordmenn! Og har du alt sendt litt penger, så er det lett å sende mer. Du vil jo så gjerne tro det er sant. Men blir det for mye mas om penger, så har du alt blitt grundig lurt. Desverre.

Men hvordan unngå å bli lurt?
Det er en del enkle ting du kan ha i bakhodet. For eksempel så er det du som skal kjøpe flybillett - ikke send penger til billett. Kjøp på nettet med ditt eget kredittkort. Og så bør du helst prate en god del med vedkommende på telefon og gjerne på webkamera først, så du er sikker på at det er rett person! Vær bevisst på at du ikke sender noe penger - ihvertfall ikke før ting som flybillett og reise er på plass.

Bilder som ser ut som de er fra et modellbyrå burde også få alarmklokkene dine til å ringe. Be om nye bilder, og bilder fra det daglige livet. Sjekk epost-adressen i Google, det er mange som er kjent fra før som nett-svindlere. Vi fikk et tips om en site der du kan legge inn bildene du har fått tilsendt, og se om de er omtalt på internett: tineye.com - her kan du se om kontakten din er omtalt som svindler på nett! Vår tipser fant ham der.

Men vi skal ikke bare henge ut utlendinger som nett-svindlere, for det skjer masse av dette i Norge også. Her hjemme er det mer vanlig å be om påfylling av kontantkort (med løfte om bilder på mobilen), eller penger til flybillett for å besøke deg. Kanskje blir noen i familien syk og de trenger penger til både det ene og det andre. Men samme regler gjelder her i Norge også - blir det for mye snakk om penger, så skygg unna.

Hvis du får mail på et sjekkested med beskjed om å ta kontakt på en yahoo-adresse, så kan du være sikker på at det er ugler i mosen også. Hvorfor ikke bare fortsette å skrive der inne som de sendte mail først?

Privacy Policy
© nettkos.com 2024. Benytter cookies. Inneholder enkelte sponsede linker. Kontakt